2086 reviews4.9 / 5

4.9/5

Exercise and Stress Relief: Unlocking the Powerful Mental Benefits

mind gym, sporten tegen stress

Wist je dat regelmatig sporten, liefst 3 keer per week, al is het maar 20 tot 30 minuten, genoeg is om je mentaal beter te voelen? Je kunt beter beter omgaan met negatieve emoties en je krijgt rust in je hoofd. Sporten helpt dus ook prima tegen stress. Wel lekker toch na een lange, drukke werkdag? Of wanneer je door Corona wat hoger in je spanning zit dan normaal.

Je kent het gevoel vast. Na een chaotische, drukke dag op je werk, ben je blij wanneer je na het eten op de bank kunt ploffen. Je hoofd maalt nog door en vertelt je dat het wel genoeg is voor vandaag. Juist dan is de verleiding groot om lekker te blijven zitten en te gaan Netflixen. Voor dat racende hoofd is het echter veel beter om toch even op je spinningfiets te stappen. Naast het ‘leegfietsen’ van je hoofd, levert dit namelijk nog meer mentale voordelen op, waaronder het tegengaan van stress. 

gelukshormoon

Na het sporten voel je je supergoed! De oorzaak hiervan zijn endorfines. Dit stofje wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en dat is niet voor niets. Endorfines geven je een gelukzalig gevoel en vermindert pijn als je bijvoorbeeld intensief sport. Onmisbaar als je lekker in je vel wilt zitten  en gelukkig door het leven wilt gaan. Je ontwikkelt dit stofje onder andere bij fysieke inspanning, liefde, opwinding en gek genoeg bij stress en pijn. Daarnaast zijn endorfines ook betrokken bij ons interne beloningssysteem. Voel je je rot en neem je je toevlucht tot suikerrijk of vettig eten, dan maakt dit ook een prettig gevoel aan.

doorzettingsvermogen

Wil je dit gevoel vaker ervaren zonder continue de voorraadkast in te duiken? Maar heb je niet het idee dat sporten je veel verder brengt dan een uitgeput gevoel? Kijk dan eens of je niet te licht of te zwaar traint. Het goede gevoel na sporten ontstaat bij intensieve training, maar niet wanneer je jezelf kapot traint. Luister dus goed naar je lijf om je in je hoofd goed te voelen! Dan train je meteen ook je doorzettingsvermogen, iets dat je ook goed kunt vertalen naar andere vlakken in het dagelijks leven. Niet voor niets blinken oud-topsporters ook vaak na hun carrière uit in het bedrijfsleven op mentale kracht en doorzettingsvermogen. 

focus niet op pijn

Intensief trainen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult momenten tegenkomen dat je er even helemaal doorheen zit. Je ziet de klok langzaam aftellen en je hebt nog 30 minuten te gaan. Je gaat je op zulke momenten meestal richten op hoe je je voelt; de pijn in je benen, de verzuring, de grip van je handen op het stuur. Op deze manier maak je het mentaal een stuk zwaarder voor jezelf. Wat je op zo’n moment beter kunt doen is bewust focussen op iets heel anders. Het landschap in een Scenic Ride, de techniek van de trainer of richt je even helemaal op de muziek. Je zult merken dat je jezelf dan helemaal over het dode punt heen helpt. Zo kun je langer doorgaan en haal je het einde van de les.

mentaal trainen

Kun je naast je fysiek trainen, dan ook je mind trainen om sterker te worden tijdens je workout? Het antwoord op deze vraag is volmondig: Ja. Zit je tijdens een les helemaal kapot op een level 5? Ga dan nog net even iets langer door. Of combineer eens twee lessen achter elkaar. Hiermee laat jij jezelf zien dat je meer kunt dan je zelf denkt! Heb je het dus erg druk? Neem dan niet alleen rust, maar neem ook juist de stap om te sporten om de stress te verminderen. 

Wil je meer weten over hoe je mind gym kunt combineren met het behalen van je doelen? Ik vertel je er hier alles over! 

Martijn is als psycholoog onderdeel van het CycleMasters team. Hij stelt zich hier aan je voor. 

Meer voordelen van Indoor Cycling vind je hier! 

klaar om
te starten?

Onbeperkt streamen van alle lessen en programma’s voor slechts €14,00 p/mnd.
Probeer het 7 dagen gratis, zonder verplichtingen en maandelijks opzegbaar.


Leave a Reply