2086 reviews4.9 / 5

4.9/5

What is Indoor Cycling? Explore the basics and benefits

Man training on an Indoor Cycling bike

Vraag je je af: Wat is Indoor Cycling en is het iets voor mij? Lees dan snel verder! Indoor Cycling is populair, zowel thuis als in de sportschool! Met deze cardio sport werk je op een leuke manier aan je conditie, vetverbranding en doorzettingsvermogen.

Wat is Indoor Cycling?

Indoor Cycling, is een uitdagende cardio workout, waarbij je door middel van het verzwaren en verlichten van de weerstand op je fiets een complete training kunt volgen op lange en/of hoge intensiteit. Je verbetert hiermee onder andere je uithoudingsvermogen. Daarnaast zorgen de verschillende zittende en staande oefeningen ervoor dat je je beenspieren en core voortdurend aan het werkt zet. 

De muziek speelt een grote rol bij deze workouts, omdat je hiermee het tempo van jouw training bepaald. Indoor Cycling lessen worden vaak gegeven in groepen in de sportschool, maar zijn ook individueel thuis te volgen. 

Indoor Cycling lijkt misschien iets op wielrennen, maar behoort oorspronkelijk tot de categorie ‘fitness’. Een workout is door iedere sporter te volgen, omdat je begeleid wordt door een trainer en zelf invloed hebt op de intensiteit van je training. Door de muziek en de oefeningen, zul je snel merken dat dit bijna niet te vergelijken is met het fietsen op een racefiets buiten. Toch zijn ook wielrenners fan van deze sport en gebruiken zij de workouts vooral om het winterseizoen te overbruggen.

Alles over indoor Cycling

Voor wie is Indoor Cycling geschikt? 

Wanneer je wel eens een groepsles hebt bezocht in de fitnessclub, dan weet je dat het publiek erg divers is. Dat is ook logisch, want Indoor Cycling is geschikt voor iedereen. Omdat je je eigen intensiteit bepaalt, zijn de workouts te volgen voor zowel beginners als gevorderden. Heb je een blessure, ben je zwanger of heb je snel last van je gewrichten? Ook dan is Indoor Cycling een zeer geschikte sport om te beoefenen. Je kiest dan een low intensity training of neemt iets meer de tijd om op te bouwen.

Voordelen van Indoor Cycling

  • Effectief voor afvallen.
  • Slecht weer? Jij sport binnen en hoeft jouw trainingsschema niet om te gooien. 
  • Verbeteren van spierkracht in jouw core en onderlichaam.
  • Gemakkelijk zelf bepalen wanneer je traint (zeker als je thuis sport) 
  • Verbeterde van je conditie.
  • Verbeterde hart- en longfunctie door regelmatig te fietsen.
  • Lagere stress levels, een betere weerstand en een goed humeur door de endorfine boosts tijdens Indoor Cycling.
  • Minder belastend voor gewrichten zoals de heupen, knieën en enkels.

Nadelen van Indoor Cycling

  • Wanneer je thuis sport, is de aanschaf van een Indoor Cycling fiets noodzakelijk. Met ieder budget is tegenwoordig wel een fiets aan te schaffen. Wil je je hierop oriënteren? Lees dan hier onze tips
  • De eerste paar keren dat je op een fiets stapt, ervaar je waarschijnlijk zadelpijn. Dit kan je misschien ontmoedigen, maar dit wordt een stuk minder wanneer je vaker fietst.
Indoor Cycling alles wat je moet weten

Tips voor Beginners

Voor degenen die net beginnen met Indoor Cycling, is het belangrijk om de basis goed onder de knie te krijgen. Start met het instellen van je fiets op de juiste hoogte en afstand. Neem de tijd om comfortabel te worden met de zadelpositie en experimenteer met verschillende weerstandsniveaus. Vergeet niet dat aanvankelijke ongemakken zoals zadelpijn normaal zijn en verminderen naarmate je lichaam zich aanpast. Begin met kortere sessies en verleng deze geleidelijk naarmate je meer vertrouwen opbouwt.

Technieken en Houding

Een goede techniek en lichaamshouding zijn cruciaal voor een effectieve en veilige Indoor Cycling workout. Houd je rug recht, schouders ontspannen en handen lichtjes op het stuur. Concentreer je op een vloeiende trapbeweging en vermijd overmatige spanning op je knieën. Neem de tijd om de juiste traptechniek te begrijpen en te oefenen. Bij twijfel kan het raadzaam zijn om onze instructievideo’s te bekijken.

Indoor Cycling training

Indoor Cycling moeilijk of saai? Echt niet! Verschillende soorten lessen maken van elke workout een feest: of je nu op een beginnend, gemiddeld of gevorderd niveau fietst.  

  • Endurance training
    Bij deze training leg je de focus op uithoudingsvermogen en het verbeteren van jouw conditie. De trainingen duren langer en hebben een lagere intensiteit.
  • HIIT-training
    Een HIIT-training is een korte training van 20 tot 30 minuten. Lekker voor tussendoor, maar toch effectief. Het voordeel van een HIIT-training is dat je niet alleen tijdens de training calorieën verbrand. Ook na je workout werkt de verbranding nog even door. 
  • Cardio interval training
    Een Cardio interval training bestaat vaak uit een langere trainingssessie, waarbij je wisselt tussen verschillende niveaus van intensiteit. Intensieve oefeningen wisselen af met oefeningen die actief herstel bevorderen.

Trainingsplannen

Om het meeste uit je Indoor Cycling ervaring te halen, is het handig om een trainingsplan te volgen dat past bij je niveau. Een beginnersschema kan gericht zijn op het opbouwen van uithoudingsvermogen met kortere sessies en lagere intensiteit. Voor de meer gevorderden kunnen intervaltrainingen en langere sessies met hogere weerstand de uitdaging vergroten. Het opstellen van specifieke doelen, zoals het aantal verbrande calorieën of de afgelegde afstand, kan je extra motivatie geven.

De Indoor Cycling bike: cycling met optimaal resultaat

Indoor Cycling bikes zijn ontworpen om een effectieve en intensieve workout te bieden. De bikes zijn populair vanwege het vermogen om calorieën te verbranden, de conditie te verbeteren en spieren te versterken.

De belangrijkste kenmerken van Indoor Cycling bikes, waardoor ze zo geschikt zijn voor (cardio) workouts:

  1. Weerstand: Indoor Cycling bikes bieden verschillende niveaus van weerstand waarmee je de intensiteit van je workout kunt aanpassen. Dit zorgt voor een uitdagende workout die je hartslag verhoogt en helpt om calorieën te verbranden.
  2. Verstelbaarheid: Spinning bikes zijn verstelbaar, waardoor je de hoogte van het zadel en het stuur kunt aanpassen. Dit zorgt ervoor dat je de juiste houding kunt behouden tijdens je workout en voorkomt blessures.
  3. Low-impact: Indoor Cycling bikes bieden een low-impact workout, wat betekent dat er weinig druk wordt uitgeoefend op je gewrichten. Dit maakt het ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen of blessures.
  4. Intensiteit: Indoor Cycling workouts zijn over het algemeen intensiever dan andere vormen van cardio. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt en je conditie sneller verbetert.
  5. Binnen sporten: Indoor Cycling bikes, worden, zoals de naam al aangeeft, binnen gebruikt, wat betekent dat je je workout kunt doen ongeacht het weer buiten. Dit maakt het een handige optie voor mensen die het hele jaar door willen sporten.

Kortom, Indoor Cycling bikes zijn dankzij hun veelzijdigheid geschikt voor mensen van alle niveaus en leeftijden. Geïnteresseerd in een bike? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Indoor Cycling accessoires

Naast een bike kun je overwegen om de volgende accessoires aan te schaffen om jouw training naar een hoger plan te brengen:

Geavanceerde Accessoires

Naast de basisaccessoires zijn er geavanceerde hulpmiddelen die je Indoor Cycling ervaring kunnen verbeteren. Overweeg het gebruik van een hartslagmeter om je inspanningen te monitoren en je training op maat te maken. Ontdek ook trainings-apps die je prestaties volgen en je voorzien van motiverende muziek. Deze extra’s kunnen bijdragen aan een gevarieerde en gepersonaliseerde trainingsroutine.

Waar kun je Indoor Cycling lessen volgen?  

Je kunt Indoor Cycling lessen zowel in de sportschool als thuis volgen. Veel fitnessclubs, zoals Basic-Fit en Fit For Free, bieden virtual cycling en groepslessen in een sportruimte aan. Een voordeel hiervan is dat je zelf geen fiets hoeft te kopen en met andere mensen kan sporten. 

Je kunt er ook voor kiezen om thuis online via een app te sporten. CycleMasters heeft bijvoorbeeld een platform waar je deze workouts in het Nederlands, Engels en Frans kan volgen. Een voordeel hiervan is dat je 24/7 kan sporten, waar en wanneer je maar wilt, onder begeleiding van enthousiaste instructeurs. 

Tips voor Thuis workouts

Als je de voorkeur geeft aan thuis trainen, zorg dan voor een comfortabele en goed geventileerde ruimte voor je Indoor Cycling sessies. Investeer in een kwalitatieve Indoor Cycling fiets die past bij je behoeften. Maak gebruik van online platforms zoals CycleMasters voor inspirerende lessen. Creëer een routine en maak het leuk door variatie toe te voegen aan je trainingen. Een gestructureerd schema, zelfs thuis, kan helpen om consistent te blijven.


Leave a Reply