11-01-2021 |

Sporten na corona: weer vol energie!

Sporten na corona

Het Coronavirus kan onvoorspelbare gevolgen hebben voor je lichaam, zelfs als je over het algemeen gezond bent. Sommige mensen ervaren geen symptomen, terwijl anderen maandenlang met klachten blijven rondlopen. Marco werd ook getroffen door het virus en leed langdurig onder de gevolgen ervan. Maar nu, 9 maanden later, laat hij zien dat sporten na Corona mogelijk is!

Indoor Cycling en gewichtsverlies

Net als veel van onze leden, is Marco (53) een enthousiaste mountainbiker en wielrenner. Zo kwam hij in aanraking met CycleMasters. “10 jaar geleden begon ik met Indoor Cycling. Ik volgde lessen in de sportschool en sinds september ben ik thuis aan de slag gegaan met CycleMasters.” Marco begon met CycleMasters om zijn gewichtsverliesproces te ondersteunen. Uiteindelijk verloor hij in één jaar tijd maar liefst 35 kilo. “Helaas verslapte ik na 3 jaar en kwamen de kilo’s weer terug.”

In maart 2020 werd Marco ziek en werd hij geveld door het Coronavirus. Zijn reuk en smaak verdwenen en hij voelde zich twee weken lang vreselijk. Hoewel hij langzaam herstelde, bleef hij last houden van restklachten. Marco zegt: “Ik denk dat ik het virus heb opgelopen op mijn werk. In februari hoorden we natuurlijk al geruchten over Covid, maar toen was er nog niet zoveel bekend. Toen het een maand later in alle hevigheid uitbrak, wisten we beter, maar toen was het al te laat.”

Negatief getest, maar toch antistoffen

Marco worstelde zes maanden lang met de gevolgen van zijn besmetting en had alles behalve de energie om te gaan sporten na Corona. “Ik was kortademig en had het gevoel dat ik door een rietje moest ademen. De voortdurende vermoeidheid zorgde ervoor dat ik totaal geen conditie meer had. Ik deed tests op Corona, terwijl ik op dat moment al negatief testte. Ik kreeg verschillende antibiotica- en prednisonkuren, maar niets hielp op de lange termijn. Ten einde raad besloot ik mijn bloed te laten testen op antistoffen. En ja hoor, ik had veel antistoffen, wat erop wees dat ik flink ziek was geweest.”

Sporten na corona

“Ik besprak het met mijn huisarts. Hij had het virus zelf doorgemaakt in februari en adviseerde me om rustig aan mijn conditie te werken. Hij had zelf zijn herstel bevorderd door te wielrennen. Na een half jaar ellende greep ik deze kans. Het was me 10 jaar eerder gelukt om er bovenop te komen, dus ik wist dat ik het opnieuw kon. Ik meldde me weer aan bij CycleMasters en begon met trainen. Wat een verschil met 10 jaar geleden! Destijds fietste ik voornamelijk op de muziek, met zelfbedachte routines van 3 minuten klimmen en 2 minuten sprinten. Nu besef ik dat het behoorlijk saai was. De lessen die ik nu thuis volg zijn gevarieerd, levendig en motiverend.”

‘Mijn klachten zijn verdwenen door te sporten na Corona’

Eindelijk begon Marco vooruitgang te boeken in zijn herstel door het sporten. Na ongeveer drie weken merkte hij verbetering. Zijn conditie werd beter en hij kreeg meer lucht. Nu, na 4 maanden, kan hij zeggen dat hij geen klachten meer heeft. Hij voelt zich weer veel beter, een jonge god, haha! Laat die bergen maar komen. Op eerste kerstdag heeft hij maar liefst 2,5 uur op zijn Indoor Cycling fiets gezeten. Eerst een les van 90 minuten, gevolgd door 2 HIIT-trainingen. Het is echt weer een verslaving geworden.” Als extra voordeel is Marco inmiddels ook weer 8,5 kilo afgevallen. “Mijn doel is om, in combinatie met de juiste voeding, nog eens 10 kilo kwijt te raken voor mei.”

Geloof in je herstel

“Ik heb ervaren dat werken aan mijn conditie me heeft geholpen om er weer bovenop te komen. Na een paar weken begon ik duidelijk verschil te merken in mijn gezondheid. Indoor Cycling heeft voor mij een nieuwe levensstijl gecreëerd. Ik hoop dat ik iedereen die momenteel in de put zit door een Covid-besmetting kan motiveren. Herstel is echt mogelijk en sporten na corona kan daarbij helpen.”

Lid Marco op zijn Indoor Cycling fiets
Marco

Belangrijke aandachtspunten bij het hervatten van sporten na Corona, griep of verkoudheid:

  1. Luister naar je lichaam: Geef je lichaam voldoende tijd om volledig te herstellen voordat je weer intensief gaat sporten. Let op vermoeidheid, kortademigheid of andere aanhoudende symptomen. Begin met lichte activiteiten en bouw langzaam de intensiteit op.
  2. Hydrateer goed: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral als je last hebt gehad van koorts of andere symptomen. Hydratatie speelt een cruciale rol bij het herstel en het optimaliseren van je prestaties tijdens het sporten.
  3. Kies voor lichte oefeningen: Begin met lichte cardiovasculaire activiteiten, zoals wandelen of rustig joggen, om je lichaam geleidelijk weer in beweging te brengen. Vermijd intensieve trainingen of zware krachttraining in de beginfase van je herstel.
  4. Luister naar je ademhaling: Houd je ademhaling in de gaten tijdens het sporten. Als je merkt dat je snel buiten adem raakt of moeite hebt met diep ademhalen, neem dan een stapje terug en pas de intensiteit van je activiteit aan. Forceer jezelf niet te veel.
  5. Raadpleeg een arts indien nodig: Als je twijfelt over je herstel of als je langdurige symptomen ervaart, raadpleeg dan altijd een arts voordat je weer intensief gaat sporten. Een medische professional kan advies op maat geven op basis van je specifieke situatie.

Onthoud dat iedereen anders herstelt na een verkoudheid of griep, dus het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en je herstelproces op een verantwoorde manier aan te pakken.

Twijfel jij of je voldoende hersteld bent na een griep of verkoudheid om weer te starten? Lees hier meer over waar je op moet letten wanneer je wilt sporten, maar nog niet helemaal fit bent.


don’t miss our other news

Read more articles