17-09-2020 |

Thuis sporten combineren met je gezin? Els doet het!

Els Honings

Thuis sporten combineren met je gezin lastig? Nee hoor! Wanneer je tijd voor jezelf neemt om te sporten, wil dat helemaal niet zeggen dat je inlevert op je gezinsleven. Els Honings volgt al geruime tijd cycling lessen en weet dit goed te combineren. ‘Na het eten spring ik in de schuur op de fiets. Na drie kwartier ben ik bekaf, maar kan daarna wel samen met mijn man de kinderen op bed leggen.’

Een eigen fitnessclub in huis

Zorgen voor je gezin zijn er altijd. Maar in sommige gezinnen komen er extra zorgen kijken. Op het eerste gezicht leidt Els een normaal leven. Ze werkt parttime als verpleegkundige in het UMC Radboud en is gelukkig met haar vriend Martijn. Samen hebben ze een zoontje van 3, Thije en heeft Martijn een dochter Lieke uit een eerdere relatie. Enige tijd geleden kochten zij een jaren ‘30 woning in Oosterbeek en knapten dit op, waarbij ook de schuur werd aangepakt en is omgetoverd tot een mooie workout plek. So far so good, ware het niet dat Thije is geboren met een aangeboren darmafwijking. Een periode van ziekenhuis in en ziekenhuis uit volgde. Thije kon niets eten waardoor hij afhankelijk was van sondevoeding en werd meerdere keren geopereerd.

Ik herkende mezelf niet meer

Dit had uiteraard zijn weerslag, ook op Els. Er was geen tijd meer om aan haarzelf te denken en emoties werden omgezet in eten. Els: ‘Ik nam geen tijd voor mezelf. Op een gegeven moment ging ik douchen met mijn ogen dicht, zodat ik mijn eigen lichaam maar niet hoefde te zien. Ik vermeed het om in de spiegel te kijken en herkende mezelf niet meer terug. Op het dieptepunt was ik 40 kilo te zwaar. Tot ik op een moment dacht: Dit kan zo niet langer. Ik moet zorgen dat ik weer gezond word. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Thije!’ De operaties bij Thije leken vruchten af te werpen en op een gegeven moment kon de sondevoeding er af.

Sport bereikbaar maken

Tegelijkertijd startte Els een traject bij Vitalys via Rijnstate: ‘Twee keer per week gingen we met een groep sporten. We hadden bijeenkomsten en zo sporten in groepsverband werkte stimulerend. In het verleden volgde ik Indoor Cycling lessen op de sportschool, maar ik had geen Basic-Fit in de buurt. Dus richtten we de schuur in als sportschool en kochten we een Fitbike Race Magnetic Pro. Ideaal! Zo kon ik sporten wanneer ik dat wil. Evert motiveert me enorm als ik op de fiets zit. Hij weet ook vaak in te spelen op de omgeving waar we in fietsen, waardoor ik helemaal in de les zit. Het is niet alleen dat stukje afvallen, maar ook het feit dat ik mijn hoofd even helemaal leeg kan maken.’

Hardlopen is niet altijd goed voor je

Els probeerde ook andere sporten, maar dit ging niet allemaal even goed. ‘Ik heb ook geprobeerd te gaan hardlopen, maar ik vond het niet leuk en wanneer je overgewicht hebt, is hardlopen helemaal niet zo goed voor je. Ik heb ook eens een bootcamp gevolgd, maar daar brak ik mijn enkel bij, dus dat was ook geen succes. CycleMasters vond ik eigenlijk na de eerste les al geweldig. Ik werd er gelijk helemaal door meegesleept en verbaasde me er eigenlijk over hoe een coach op een scherm je zo kan motiveren.’

Een barbecue of brunch moet gewoon kunnen

Inmiddels gaat het met zowel Els als Thije een stuk beter. Els lacht: ‘Thije is inmiddels bijna een grotere eter dan ik. De hele dag heeft hij het over eten. Onze levens worden steeds actiever. We gaan weer met het gezin fietsen en ook onze vakanties zien er een stuk drukker uit. Dit is ook voor Lieke, de dochter van Martijn erg fijn. Ze is zo begaan met Thije. Als ze een wens mocht doen op school, wenste ze nooit iets voor haarzelf. Altijd ging het om Thije en dat hij zich maar snel beter mocht voelen. Ikzelf ben inmiddels 23 kilo afgevallen. Bij voorkeur wil ik 40 kilo kwijt zijn voor het einde van het jaar, maar ik blijf wel realistisch en geniet ook wel van sommige dingen. Een barbecue op een zomerse dag of een paasbrunch moet gewoon af en toe kunnen. Je moet het wel dragelijk houden voor jezelf.’

Weten wat je allemaal nodig hebt om thuis aan de slag te kunnen met Indoor Cycling? Hier vind je meer informatie.


don’t miss our other news

Read more articles